Seminarii IFA

SIMPOZION IFA - PROGRAMUL CERN–RO 2017
Realizări și perspective ale participării României la experimentele CERN

Simpozionul este dedicat în principal prezentării celor mai recente rezultate obținute în cadrul proiectelor de cercetare-dezvoltare (CD) prin care se realizează participarea României la programul științific al CERN – laboratorul mondial de fizica particulelor elementare. Proiectele actuale, coordonate de instituții de cercetare de pe Platforma Măgurele (IFIN-HH, ISS, UB-FF) și realizate în parteneriat cu alte institute de cercetare și universități din București și din țară (INCDTIM; UPB; UAIC; UVT; UTB; USV), se derulează în perioada 2016-2018 în cadrul Programului CERN-RO (PNCDI III 2015-2020) condus de IFA. Experimentele de la CERN la care participă în prezent România sunt: ALICE, ATLAS, LHCb, LCG și MoEDAL la LHC; NA62 la SPS; nTOF la PS; ISOLDE; WA105. Va fi de asemenea prezentată participarea INCDFM la experimentul RD50 în vederea semnării unui MoU cu CERN și a pregătirii unei propuneri de proiect în cadrul Propgramului CERN-RO. Simpozionul are loc cu ocazia întâlnirii anuale a Comitetului Științific Internațional Consultativ (ISAB) CERN-RO, comitet care are rolul de a sprijini IFA și Ministerul Cercetării și Inovării în procesul decizional privind participarea României la experimentele CERN și în elaborarea strategiei de cercetare dezvoltare în domeniul fizicii energiilor înalte.

SIMPOZION IFA - PROGRAMUL ELI–RO 2017
Proiecte de cercetare pentru viitoare experimente la ELI-NP: realizări și perspective

Simpozionul este dedicat prezentării principalelor rezultate obținute în cadrul proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) care au ca obiectiv pregătirea viitoarelor experimente la Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), proiecte finanțate în perioada 2016-2019 de IFA prin Programul ELI-RO (PNCDI III 2015-2020)

Program prezentare proiecte
9:00 – 11:00 Sesiunea I
ADAGIO (Coord. IFIN-HH)
ProPW (Coord. INCDTIM)
QLASNUC (Coord. IFIN-HH)
CSCDEMO (Coord. IFIN-HH)
ELITOMO (Coord. ACCENT PRO 2000 SRL)
ABEL (Coord. INCD V. Babes)
11:20 – 13:20 Sesiunea II
ELICAM-GAMMA (Coord.UTB)
BIOSAFE (Coord. INFLPR)
SuSciPro (Coord. INCDFM)
XHVELI (Coord. ICSI )
ELIDOSE (Coord. INFLPR )
OSL–SSNTD (Coord. IFIN-HH)
15:00 – 17:00 Sesiunea III
TEDILAPLAS (Coord. INFLPR)
TARGET (Coord. INFLPR)
COMPOSITE (Coord. IFIN-HH)
AMENI (Coord. UB-FF)
TERAELI (Coord. INFLP)
ELICRYS – 2 (Coord. UVT)

SIMPOZION - IFA 2016: Realizări și Distincții

Simpozionul, organizat cu prilejul intrunirii Consiliului IFA, este dedicat prezentarii principalelor activitati ale institutului din anul 2016 in cadrul programelor pe care le conduce (ELI, EURATOM, F4E, CERN, FAIR, CEA, AUF) si acordarii distinctiilor IFA pentru perioada 2015-2016 olimpicilor internationali la fizica si astrofizica precum si seniorilor cu realizari marcante in decursul timpului. Programul cuprinde de asemenea o scurta prezentare a proiectului ELI-NP (Acad. N.V. Zamfir) si o vizita la locul constructiei (IFIN-HH).

Achievements and prospects of Romania’s participation in CERN experiments

Abstract
Romanian teams participating in ALICE, ATLAS, LHCb, WLCG, ISOLDE, n_TOF and NA62 experiments at CERN will present the main results obtained in the last year and the perspectives on future collaboration within the projects coordinated by IFIN-HH and ISS and financed by ANCSI – IFA under the Romania-CERN Programme. Two new proposals for participating in MoEDAL and WA105 experiments as well as a new initiative regarding the outreach in particle physics will also be presented. The symposium will be held on the occasion of the annual meeting of the International Scientific Advisory Board (ISAB), the body that performs the evaluation and monitoring of the research projects ensuring Romania’s participation in CERN experiments.

Realizări și perspective ale proiectelor de cercetare privind pregătirea participării la ELI

Abstract
Simpozionul este dedicat prezentării principalelor rezultate obținute de echipele de specialiști în cadrul proiectelor de cercetare care au ca obiectiv pregătirea viitoarelor experimente care se vor desfăşura la Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI-NP), proiecte finanțate în perioada 2014 - 2016 de IFA prin Programul CAPACITĂȚI din PNCDI II.

Realizări și perspective ale proiectelor de cercetare
privind participarea României la FAIR

Abstract
Simpozionul este dedicat prezentării principalelor rezultate obținute de echipele de specialiști în cadrul proiectelor de cercetare care au ca obiectiv participarea României la experimentele Centrului de cercetare în domeniul antiprotonilor și al ionilor în Europa (Facility for Antiproton and Ion Research in Europe – FAIR), aflat în construcție la Darmstadt, Germania, proiecte finanțate în perioada 2014- 2016 de IFA prin Programul CAPACITĂȚI din PNCDI II.

Achievements and prospects of Romania's participation in CERN experiments

Abstract
Romanian teams participating in ALICE, ATLAS, LHCb, WLCG, ISOLDE, n_TOF and NA62 experiments at CERN will present the main results obtained in the last year and the perspectives on future collaboration within the projects coordinated by IFIN-HH and ISS and financed by the Ministry of Education and Scientific Research - Institute of Atomic Physics under the Romania-CERN Programme. A new project MoEDAL will also be presented. The session is held on the occasion of the annual meeting of the International Scientific Advisory Board (ISAB), the body that ensures the evaluation and monitoring of the research projects through which Romania participates in CERN experiments.

1st EURATOM-FUSION Research Unit Days Meeting

1st EURATOM-FUSION Research Unit Days Meeting

Participarea Romaniei la Proiectul WEST

Abstract
Proiectul WEST (W Environment in Steady-state Tokamak, W fiind simbolul chimic pentrutungsten) prevede modificarea tokamak-ului Tore Supra de la Institutul de Cercetare a Fuziunii prin confinare Magnetica (IRFM/CEA Cadarache) pentru a deveni o platforma-test deschisa tuturor partenerilor ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor, Cadarache). Se va face o scurta prezentare a proiectului WEST (G. Dinescu) urmata de o trecere in revista a activitatilor prin care Unitatea de Cercetare Euratom-Romania participa in prezent la acest proiect in cadrul Consortiului EUROfusion (C. Ruset). Vor fi de asemenea discutate eventuale posibilitati de extindere a participarii Romaniei la Proiectul WEST.

Despre tezaurul de carti stiintifice vechi din Biblioteca Academiei Romane, Filiala Cluj-Napoca

Abstract
Seminarul prezinta rezultatul cercetarilor preliminare efectuate la BAR Filiala din Cluj cu scopul identificarii cartilor importante pentru istoria Primei Revolutii Stiintifice, de la cartea lui Copernic De Revolutionibus Orbium Coelestium (Nuernberg, 1543), la cartea lui Newton Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (Londra, 1687), prezente in editii princeps. Vor fi infatisate pentru prima oara publicului cultivat imagini de carti care au schimbat imaginea noastra despre lume si care au influentat mersul stiintei si culturii pentru secolele care au urmat. Avem de-a face, fara vreun fel de indoiala, cu una dintre cele mai importante biblioteci europene; argumentele in acest sens (autori, titluri, semnificatii) vor fi prezentate in seminar.