70 de ani de excelență științifică
Anul 2024 a marcat aniversarea a 70 de ani de la înființarea CERN, iar IFA a contribuit în mod deosebit la câteva evenimente de înaltă vizibilitate.
Astfel, la inițiativa Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, România a găzduit la Sinaia, la sfârșitul lunii august, a doua ediție a sesiunii informale „CERN Council Retreat”, IFA asigurând organizarea evenimentului printr-un proiect suport finanțat în cadrul Programului Cooperare europeană şi internațională. Cu același prilej, Prof. Mark Thomson, reprezentantul științific al Marii Britanii în Consiliul CERN, a vizitat Platforma Măgurele, IFA organizând la sediul său o întâlnire a oficialului britanic cu reprezentanții institutelor de cercetare și cu directorii proiectelor CERN-RO aflate în derulare.
De notat că în decembrie 2024, Prof. Mark Thomson a fost nominalizat pentru funcția de Director General CERN începând din ianuarie 2026. La mijlocul lunii noiembrie, IFA a organizat ceremonia de inaugurare a Centrului DUROCERN, o inițiativă unică menită să prezinte publicului larg cele mai recente evoluții în explorarea Universului și contribuția românească la experimentele CERN.




În perioada 28-30 august 2024, la inițiativa și sub egida MCID, IFA a organizat la Sinaia evenimentul CERN Council Retreat, menit să susțină o relație apropiată între delegațiile statelor membre, dincolo de cadrul formal al sesiunilor obișnuite ale Consiliului CERN. CERN a fost reprezentată la eveniment la cel mai înalt nivel, incluzând: Eliezer Rabinovici – Președintele Consiliului, Hugh Montgomery – Președintele Comitetului de Politici Științifice, Laurent Salzarulo – Președintele Comitetului Financiar, Fabiola Gianotti – Director General, Joachim Mnich – Director pentru Cercetare și Computing, Raphaël Bello – Director Finanțe și Resurse Umane, Mike Lamont – Director Acceleratoare și Tehnologie, Charlotte Varakaulle – Director Relații Internaționale; din partea MCID au participat Tudor Prisecaru – Secretar de Stat pentru Cercetare și Anca Ghinescu – Consilier Superior.
Participanții la întâlnire au abordat subiecte variate, de la următorul mare accelerator propus a se construi la CERN, la stimularea capacității Consiliului de a reacționa rapid și eficient în fața provocărilor momentului și până la măsuri de încurajare a schimbului de experiență și bune practici între reprezentanții Statelor Membre CERN.
În relația cu CERN, IFA a asigurat reprezentarea României în următoarele structuri organizaționale și întâlniri formale care s-au desfășurat în decursul anului 2024: Consiliul CERN, Comitetul Financiar și TREF (Tripartite Employment Conditions Forum). În urma apelului lansat de Consiliul CERN în 2023 pentru ocuparea funcției de „Chair of the Pension Fund Governing Board” (PFGB, comitet al Consiliului), Dr. Florin-Dorian Buzatu, director general IFA, a fost ales (prin vot) și nominalizat Președintele PFGB pentru un mandat de trei ani începând cu 1 ianuarie 2024, aceasta fiind o premieră în ce privește nivelul reprezentării României la CERN.
În calitatea sa de agenție de finanțare și prin mandat primit din partea MCID, IFA a continuat să asigure în 2024 participarea României în următoarele organisme științifice europene și internaționale: sesiunile Resources Review Board organizate în cadrul LHC/CERN și FAIR; Adunările Generale ale proiectelor EUROfusion și PIANOFORTE din programul EURATOM Fuziune și respectiv Fisune și radioprotecție, Fusion for Energy (F4E) Governing Board și DONES Steering Committee.