Acordul de cooperare dintre Comisariatul pentru Energie Atomica (CEA) din Franta si IFA deschide noi oportunitati cercetarii romanesti

Institutul de Fizica Atomica (IFA) a organizat pe data de 2 decembrie 2009 un simpozion dedicat semnarii Acordului General de cooperare dintre Comisariatul pentru Energie Atomica (CEA) din Franta si IFA.

In prima parte a simpozionului au fost facute prezentari din partea CEA, IFA si Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS). A urmat ceremonia de semnare a Acordului, documentul fiind semnat de catre reprezentantii celor doua institutii - Hervé BERNARD, vicepresedintele CEA si Florin-Dorian BUZATU, director general IFA.

La eveniment au mai participat Marian ENACHESCU - vicepresedintele ANCS, Sanziana DRAGOS - director Relatii Culturale in Ministerul Afacerilor Externe, Gerard COGNET - responsabil CEA pentru cooperarea cu tarile din Europa de Est si Sud-Est, Michel FARINE - atasat pentru cooperarea universitara si stiintifica al Ambasadei Frantei la Bucuresti, directori ANCS, reprezentanti ai institutiilor de cercetare si invatamant de profil de pe Platforma Magurele si din tara, reprezentanti mass-media, cercetatori si profesori, etc.

Semnarea Acordului dintre CEA si IFA, etapa prevazuta in Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic Romano-Francez de cooperare tehnico-stiintifica stabilita in anul 2008, deschide posibilitatea incheierii de acorduri specifice intre institutii de profil din cele doua tari in scopul promovarii cercetarii stiintifice si dezvoltarii tehnologice in domenii precum Energie, Mediu, Sanatate si Tehnologii Informationale.

Acordul va permite finantarea, atat din partea Comisariatului pentru Energie Atomica cat si a Guvernului Romaniei, unor proiecte comune. Acest aspect se va concretiza, printr-o participare sustinuta, comuna, in proiecte europene dar si prin posibilitatea de a efectua stagii in unitatile de cercetare CEA - care include aproape toate unitatile de cercetare-dezvoltare tehnologice din Franta in domeniul energiei, mai ales al energiei nucleare. Este astfel deschisa posibilitatea unor proiecte bilaterale cu unitatile din cadrul Comisariatului, pe baza interesului comun si a avantajului reciproc.

Importanta acestui document a fost subliniata atat de Hervé Bernard cat si de Marius Enachescu in declaratiile date presei:

"Pentru CEA si in special pentru Franta, este foarte important sa avem parteneriate reale care sa duca la noi lucrari in laboratoarele noastre de cercetare. Acordul semnat este foarte important pentru ca reprezinta un program vast in ceea ce priveste energia nucleara dar si noile tehnologii pentru energie, tehnologiile informationale si cercetarea fundamentala." a declarat Hervé Bernard.

"Un partener foarte benefic pentru cooperarea cu noi" considera Marius Enachescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

"Au avut puterea si determinarea sa mearga de la partea initiala care acoperea energia atomica la partea de energie verde, ceea ce pentru Romania este extraodinar; este vorba de materiale noi, de nanotehnologii, nanomateriale, energii regenerabile. Este un partener extraordinar de puternic." a mai precizat prof. Enachescu.

Tributara valorilor autentice, IFA a continuat festivitatea prin acordarea, in premiera, a medaliilor IFA si a diplomelor de onoare unor personalitati ale fizicii romanesti, in semn de apreciere pentru activitatea si realizarile acestora, multe dintre ele legandu-si numele de IFA :


 • Ing. Dr. Mihail BALANESCU
 • pentru contributia deosebita avuta in cercetarea stiintifica si dezvoltarea infrastructurii in domeniul nuclear, indeosebi a Platformei de Fizica, Magurele.

 • Prof. Dr. Marin IVASCU
 • pentru contributia deosebita la coordonarea activitatii de cercetare desfasurata pe platforma de Fizica Magurele in calitate de director al Institutului Central de Fizica in perioada 1977-1989.

 • Acad. Marius Sabin PECULEA
 • pentru contributia deosebita la dezvoltarea tehnologiei de producere industriala a apei grele.

 • Dr. Theodor IONESCU-BUJOR
 • pentru contributia deosebita la coordonarea programului European EURATOM-Fuziune, prin infiintarea si conducerea Asociatiei Romanesti EURATOM-MEdC.

 • Prof. Dr. Marian APOSTOL
 • Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara, Horia-Hulubei, IFIN-HH pentru contributia deosebita la promovarea Institutului de Fizica Atomica ca institutie calauzitoare a fizicii romanesti prin mentionarea afilierii la IFA in peste 200 de lucrari stiintifice.

Medalii IFA si diplome de onoare au fost inmanate si urmatorilor profesori, coordonatori ai loturilor de olimpici de fizica la nivel universitar si liceal, in semn de apreciere a meritelor deosebite avute in construirea si promovarea unei culturi a performantei in domeniul fizicii, prin formarea si pregatirea noilor generatii de profesionisti in acest domeniu:

 • Prof. univ. Adrian DAFINEI
 • Facultatea de Fizica, Universitatea Bucuresti pentru contributia deosebita la pregatirea performanta si coordonarea lotului olimpic de fizica al Romaniei la nivel universitar

 • Prof. Delia Constanta DAVIDESCU
 • pentru contributia deosebita la pregatirea performanta si coordonarea lotului olimpic de fizica al Romaniei la nivel liceal.

Ceremonia semnarii Acordului s-a incheiat cu decernarea diplomelor de onoare si premierea tinerilor castigatori ai olimpiadelor internationale de fizica si astrofizica desfasurate in anul 2009, in semn de apreciere pentru eforturile depuse si rezultatele de exceptie obtinute:

 • Virgil BARAN, student la Facultatea de Fizica, Universitatea Bucuresti
 • FMedaliat cu aur la Olimpiada Internationala de Fizica, 2009

 • Marius CONSTANTIN, Liceul International de Informatica din Bucuresti
 • Medaliat cu aur la Olimpiada Internationala de Fizica, 2009

 • Ioana ZELKO, Liceul International de Informatica din Bucuresti
 • Medaliata cu aur la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica, 2009

In partea a doua a simpozionului, urmatoarele institutii de cercetare-dezvoltare si invatamant au facut scurte prezentari ale principalelor activitati relevante domeniului: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH), Sucursala pentru Cercetari Nucleare (SCN) Pitesti, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI) Ramnicu Valcea, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare (ITIM) Cluj-Napoca, Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti si Universitatea Politehnica din Bucuresti. Evenimentul s-a incheiat cu o vizita a delegatiei franceze in laboratoare de cercetare de pe Platforma Magurele.

Importanta acestui eveniment a fost dublata de implinirea a 60 de ani de la infiintarea IFA, precum si a 10 ani de participare cu success a Romaniei la programul EURATOM in domeniul Fuziunii Termonucleare Controlate pentru Energie.

Informatii suplimentare privind simpozionul organizat cu ocazia semnarii Acordului de cooperare dintre IFA si CEA, textul Acordului precum si alte informatii utile se gasesc pe pagina web IFA la adresa http://www.ifa-mg.ro/cea.

Aprilie 2010

Dr. Florin Buzatu

Director General IFA