60 de ani de Fizica la Magurele

Stimati Colegi, Stimati Invitati, Doamnelor si Domnilor,

Inainte de toate as dori sa-mi cer scuze pentru faptul ca nu ma pot adresa Dumneavoastra in mod direct; chiar in aceste momente sunt nevoit sa particip la o intrunire a conducerii proiectului european "Extreme Light Infrastructure" - ELI, proiect ce isi propune dupa cum bine stiti constructia celui mai puternic laser din lume in trei, eventual patru locatii printre care si Magurele.

Astazi am fost invitati sa sarbatorim 60 de ani de Fizica la Magurele. O initiativa extrem de laudabila a institutiilor organizatoare care merita felicitate. Ca reprezentant al Institutului de Fizica Atomica, infiintat la 1 ianuarie 1990, ma aflu intr-o situatie cu totul speciala, datorata unei duble coincidente: acronimul institutiei pe care o conduc este IFA, acelasi cu cel al Institutului de Fizica al Academiei fondat in 1949 sub conducerea lui Horia Hulubei, eveniment pe care s-ar parea ca il sarbatorim astazi. Mai mult, institutia care administreaza in prezent cladirea din centrul Platformei Magurele, Blocul Turn, poarta exact acelasi nume cu principalul urmas al institutului din `49: in 1956 a aparut, tot datorita lui Horia Hulubei, Institutul de Fizica Atomica de la Magurele, alaturi de Institutul de Fizica Bucuresti, IFB, ambele desfiintate in 1977. Am avut deci o IFA-49, o IFA-56 si un IFB; am avut apoi un IFIN, IFTAR, IFTM si alte unitati de pe Platforma si din tara in cadrul unui ICEFIZ care nu mai era IFA. Aceste institutii le regasim practic si astazi. Avem acum un IFIN-HH, INFLPR, INFM, INFP, INOE, IFT, ITIM, ICSI, INEMC, SCN, care reprezinta, alaturi de facultatile de profil, pilonii fizicii romanesti. Si inca avem, ca prin minune, o IFA-90, sau mai bine zis ce-a mai ramas din ea dupa dezmembrarea din 1996. Avem insa si o mare problema, dupa parerea mea: "fragmentarea" unui SISTEM conceput sa functioneze ca un "intreg". Depinde de noi toti sa asiguram acestuia un randament maxim si un viitor pe masura trecutului.

Eu cred ca astazi sarbatorim mai mult decat 60 de ani de fizica la Magurele, sarbatorim un NUME, un SIMBOL national care inca ne asteapta: IFA.

La Multi Ani, Fizica Romaneasca!

Florin Buzatu

Director General IFA